در سینماسایه‌های این هفته می‌خوانیم:

• معرفی آناتومی یک سقوط؛ فیلمی از ژوستین تریه/ عاطفه اسدی

• معرفی بلک‌بری؛ فیلمی از متیو جانسون/ محمد مهدی‌زاده

آناتومی یک سقوط
کارگردان: ژوستین تریه
محصول سال ۲۰۲۳

یک زن نویسنده متهم می‌شود به قتل همسرش. کل دو ساعت و سی دقیقه‌ی فیلم، شرح دادگاه‌ها و بازخوانی‌های این پرونده‌ است؛ پرونده‌ای که از جایی به بعد، انگار دیگر «قتل» در آن، معنای آشنای خود را از دست می‌‌دهد و صحنه‌ی دادگاه، تبدیل می‌شود به محلی برای کالبدشکافی یک ازدواج؛ تا بفهمیم که قتل همیشه معنی‌اش کشتن یک جسم نیست بلکه می‌تواند همه‌ی بلاهایی باشد که آدم‌ها به‌تدریج سر یکدیگر می‌آورند؛ کشتن آرزوها، گرفتن فرصت‌ها و مردن آهسته‌ی رؤیاها و شوق؛ واقعیتی که در پوستر پر از خنده‌ی فیلم با پس‌زمینه‌ی قرمز، به‌صورت غیرمستقیم خودنمایی می‌کند. درواقع فیلم با اینکه یک ظاهر دادگاهی و معمایی دارد، اما به عقیده‌ی من بیش از هر چیز روانشناختی است. کم پیش می‌آید که از یک فیلم طولانی ریتم کند پر از حرف خوشم بیاید اما آناتومی سقوط را دوست داشتم؛ به‌ویژه عدم قضاوت، پایان‌بندی‌اش و کارکردی که کارگردان از «نویسنده» بودن کاراکترها گرفت. پیشنهاد می‌کنم فیلم را ببینید.

پانوشت۱: سینمای ژوستین تریه را قبل از این با Sybil و in bed with victoria می‌شناختم. پیشنهاد می‌کنم این دو فیلم را هم ببینید.

پانوشت۲: فیلم نخل طلای جشنواره‌ی کن ۲۰۲۳ را نیز برنده شده است.

پانوشت۳: این «ساندرا هولر» تا امروز کجا بود که من نمی‌شناختمش؟ ابتدا بیننده فکر می‌کند به‌خاطر شباهت ظاهری، او نسخه‌ی آلمانی و تقلیدی از «کیت بلانشت» است، اما سرمای کاراکتر این زن و جنس بازی‌اش، منحصر به خودش است و حتماً دنبالش خواهم کرد.

● عاطفه اسدی ●

◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️

بلک‌بری (Blackberry)
کارگردان: متئو جانسن
محصول سال ۲۰۲۳
بازیگران: گلن هاوتون، جی باروشل، مت جانسن، ریچ سومر، مایکل ایرون‌ساید، مارتین داناوان، میشل ژیرو، سونگ وون چو، مارک کریچ، سال روبینک کری
ژانر: درام کمدی
مدت زمان: ۱۱۹ دقیقه

این فیلم روایتگر داستان ظهور پرفروغ و افول فاجعه‌بار اولین شرکت تولیدکننده گوشی‌های هوشمند جهان یعنی برند «بلک‌بری» است.

داستان از جایی شروع می‌شود که دو‌جوان نابغه برای گسترش توانایی‌های خود نیاز به یک اسپانسر و تشکیلات حداقلی می‌بینند. کار خوب پیش می‌رود ولی ظهور تکنولوژی و غول‌های جدید در این عرصه شرایط را پیچیده می‌کنند و…
این فیلم بر اساس فیلمنامه‌ای مشترک از جانسون و متیو میلر است که اقتباسی از کتاب «قطعی سیگنال: داستان ناگفته پشت ظهور خارق‌العاده و سقوط تماشایی بلک‌بری» نوشته ژاکی مک‌نیش و شان سیلکوف ‌است.

بلک‌بری؛
نگاهی کم‌نقص به طبیعت پرانرژی و بی‌رحمانه تجارت و فناوری در دنیای تکنولوژی‌محور امروز و سیر تکاملی آن از سالیان نه‌چندان دور!

بلک‌بری یک فیلم خوش‌ساخت با کشش و جذابیت بالاست. اگر فیلم‌های خوب Network, The Wolf Of Wall Street یا فیلم دیوید فینچر در مورد زندگی زاکربرگ و ایجاد فیسبوک و… به نام The Social Network یا مثلا فیلم فوق‌العاده اسپیلبرگ با بازی تام‌هنکس به نام The Post را دیده باشید، می‌شود این فیلم را عصاره‌ای از مخلوط شدن آن‌ها دانست. با یک تفاوت بزرگ؛

فیلم‌های بالا عموما فیلم‌هایی بودند که پایان بازی داشتند چرا که مثلا در Network با توجه به پیشرفت روزانه تکنولوژی و فناوری نمی‌دانیم به کجا خواهد رسید!
یا مثلا در فیلم فینچر در مورد زاکربرگ نمی‌دانیم آینده فیسبوک(متا) و شخص زاکربرگ چه خواهد شد!
اما در بلک‌بری شما دقیقاً مثل Titanic از تراژدی‌ای که در کل فیلم در حال وقوع است خبر دارید!
می‌دانید که پرونده گوشی‌های بلک‌بری در دنیای امروز تقریبا بسته شده ولی باز هم فیلم و روایت شما را وادار می‌کند که نگران باشید که نکند همه چیز خراب شود. بازی گلن هاوتون بسیار خوب بود و امکان این که تمرکز بیشتری روی شخصیت‌ او میشد وجود داشت. به نظرم اگر فیلم کمی روایت و فرم را فدای واقعیت ماجرا می‌کرد و روی گلن هاوتون فکوس بیشتری می‌بود، این کاراکتر می‌توانست حتی با کراکتر دی‌کاپریو در گرگ وال‌استریت رقابت کند!

بلک‌بری از معدود فیلم‌های متوسطی بود که کاملا سلیقه‌ای دوستش داشتم و فکر می‌کنم در عصری که تکنولوژی، فناوری اطلاعات، موضوعات گسترده در مباحث AI و… این‌چنین در حال پیشروی و پشت سر گذاشتن مرزها هستند ، دیدن فیلم‌های این‌چنینی خالی از لطف نباشد.

● محمد مهدی‌زاده ●

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *