در فرشته‌های کاغذی این هفته، همراه ما باشید با معرفی دو اثر با فضای اجتماعی- سیاسی:

● محبوبه عموشاهی، «مرشد و مارگاریتا» نوشته‌ی «میخائیل بولگاکف» را معرفی کرده است؛
و
● اعظم اسعدی، به معرفی «زندانی لاس‌لوماس» از «کارلوس فوئنتس» پرداخته است.

کتاب «مرشد و مارگاریتا» نوشته‌ی «میخائیل بولگاکف» است که برای اولین بار در سال ۱۹۶۶ در مجله‌ی «مسکو» منتشر شده. کتاب توسط «عباس میلانی» ترجمه و توسط «نشر نو» منتشر شده است.

کتاب از دو روایت موازی تشکیل شده است که روایت اول در مسکو و در دهه‌ی ۱۹۳۰ اتفاق می‌افتد. در ابتدای روایتِ اول با دو نویسنده‌ای آشنا می‌شویم که در پارکی در مسکو درحال صحبت کردن درمورد عدم وجود خدا هستند و غریبه‌ای به اسم «وولند» به جمع آنها می‌پیوندد و با آنها وارد بحث می‌شود. روایت دوم در «اورشلیم» و زمان «پونتیوس پیلاطس»، صدها سال قبل اتفاق می‌افتد. هر دو روایت تقریبا موازی با همدیگر پیش می‌روند و کم‌کم ارتباطشان با یکدیگر روشن می‌شود.

رمان فضایی سورئال و همچنین طنزی سیاه دارد و در این فضا مسائل اجتماعی و سیاسی شوروی را در دهه‌ی ۱۹۳۰ به تصویر می‌کشد. رمان ارجاعات زیادی به «فاوست» اثر «گوته» دارد و در جاهایی از رمان شخصیت‌ها در مورد این اثر صحبت می‌کنند. همچنین کتاب پر از نمادهای مختلف است و هر کدام از شخصیت‌ها نماد چیزهای مختلفی هستند و نویسنده سعی کرده در قالب این نمادها عشق را به تصویر بکشد. همچنین توسط این نمادها خوبی را دربرابر بدی و تاریکی و ظلمت را دربرابر روشنایی یا سیاهی را دربرابر سفیدی قرار داده و شیطان انگار در همه‌جای زندگی شخصیت‌های رمان حضور دارد. اما این نمادگراییِ صرف و تاکید بر این مسائل در جاهای مختلف رمان انگار حالتی رو و کلیشه پیدا می‌کند.

رمان پر از ایده‌های مختلف و قصه‌های مختلف است که در دل یکدیگر و در فضایی سوررئال روایت می‌شوند و البته شاید در جاهایی نیز رئال جادویی باشد و این جنبه‌ی کتاب را دوست داشتم. کتاب را برای خواندن پیشنهاد می‌کنم.

● محبوبه عموشاهی ●

◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️

«زندانی لاس‌لوماس» عنوان کتابی است از کارلوس فوئنتس، نویسنده‌ی مکزیکی که با ترجمه‌ی عبدالله کوثری توسط نشر ماهی منتشر شده است.

روایت در زمان جنگ جهانی دوم پیش می‌رود. وکیل جوانی که تازه مدرک خود را گرفته است، از اوضاع نابسامان اقتصادی و سیاسی استفاده می‌کند و به ثروت زیادی می‌رسد. او از طریق چندین و چند خط تلفن، دنیای مدرن و نقش اطلاعات در خانه‌ی خود، امتیاز فروش هر چیز جدیدی را به دست می‌آورد. راوی داستان، باهوش است؛ اما حتی نمی‌تواند بند کفش‌هایش را ببندد و این در حالی است که می‌داند چگونه از ناتوانی خود در خانه‌ی بزرگ و پر از خدمتکارش استفاده کند. اما زندانی‌های خانه چه کسانی هستند؟

داستان به تاریخ سیاسی و اجتماعی مکزیک و استفاده‌ی فرصت‌طلبان در زمان جنگ جهانی دوم اشاره می‌کند. افرادی که از آگاه نبودن مردم، به نفع منافع اقتصادی خود استفاده می‌کنند و در ادامه ما با یک پایان‌بندی غافگیر‌کننده مواجه خواهیم شد.

با وجود آنکه، کتاب در قطع جیبی است و حجم کمی دارد، مطالعه‌ی آن آسان نیست. نویسنده با تکنیک‌های نویسندگی مثل بازی‌های زمانی و ایجاد فرم در لایه‌های زیرین به نقد شرایط جامعه می‌پردازد. خواندن کتاب را پیشنهاد می‌کنم. به نظرم یکی از بهترین گزینه‌های مطالعه در زمان محدود است.

● اعظم اسعدی ●

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *