در فرشته‌های کاغذی این هفته منتظر شما هستند:

•خدا حفظتان کند آقای رزواتر؛ محبوبه عموشاهی

•شش یادداشت برای هزاره‌ی بعدی ؛ اعظم اسعدی

پیش از این کتاب‌های «جزایر گالاپاگوس» و «گهواره‌ی گربه» از کورت ونه‌گات و «بارون درخت‌نشین» از ایتالو کالوینو در فرشته‌های کاغذی معرفی شده‌اند.

کتاب «خدا حفظتان کند آقای رزواتر» نوشته‌ی «کورت ونه‌گات» در سال ۱۹۶۵ است که توسط «محمد حسینی‌مقدم» ترجمه شده و نشر «نیماژ» آن را منتشر کرده است.

کتاب روایت «الیوت رزواتر» از خانواده‌ای پولدار و رئيس بنیادی خانوادگی به اسم رزواتر است که توسط شرکتی حقوقی و چند وکیل اداره می‌شود. اما با ورود وکیلی جدید به اسم «موشاری» به این بنیاد و نقشه‌هایی که در سر دارد اتفاقات کتاب رقم می‌خورند. البته که شاید این روایت اصلی کتاب نباشد و شخصیت ویژه‌ی الیوت و روش متفاوت زندگی او در محوریت کتاب قرار می‌گیرند.‌

کتاب از زبان دانای مطلق روایت می‌شود و مثل کتاب‌های دیگر ونه گات پر از شخصیت‌های مختلف است. اما شخصیت اصلی در این رمان، الیوت رزواتر است که پول برایش اهمیتی ندارد و با آدم‌های مختلف که از طبقات پایین جامعه هستند ملاقات می‌کند و به آنها پول می‌دهد.

رمان اگرچه که داری روایتی اصلی است اما مثل کتاب‌های دیگر ونه گات، روایت اهمیت چندانی ندارد و این شخصیت‌ها و برش‌هایی از زندگی آنها در موقعیت‌های مختلف هستند که در محوریت کتاب قرار می‌گیرند. الیوت رزواتر، شخصیت اصلی کتاب، همچنین در کتاب‌های دیگر کورت ونه گات یعنی «سلاخ‌خانه‌ی شماره‌ی پنج» و «صبحانه‌ی قهرمانان» نیز حضور دارد. همچنین «کیلگور تراوت» که در کتاب‌های دیگر ونه گات نویسنده‌ی کتاب‌های علمی-تخیلی است در این رمان نیز حضوری پررنگ دارد.

کورت ونه گات در بیشتر بخش‌های کتاب نظام طبقاتی و پولدار شدن فقط بخش محدودی از افراد جامعه را با همان زبان هجوآلود و کنایی خود به چالش می‌کشد.‌ البته که شاید در جاهایی نیز کمی اغراق‌آمیز شده‌اند. کتاب را برای خواندن پیشنهاد می‌کنم. اگرچه که همچنان «سلاخ‌خانه‌ی شماره‌ی پنج»، «گهواره‌ی گربه» و «شب مادر» را دوست‌تر دارم.

● محبوبه عموشاهی ●

◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️

اگر مخاطب جدی آثار ایتالو کالوینو نویسنده‌ی ایتالیایی هستید، پیشنهاد می‌کنم قبل از خواندن آثاری پست‌مدرن مثل «شهرهای نامرئی» و کتاب «اگر شبی از شب‌های زمستان مسافری» و اثر سورئالی مثل «قصر سرنوشت‌های متقاطع» حتماً «شش یادداشت برای هزاره‌ی بعدی» را بخوانید.

این کتاب با ترجمه‌ی لیلی گلستان توسط نشر مرکز منتشر شده است.

برای اولین بار دانشگاه هاروارد در کمبریج ماساچوست از یک نویسنده‌ی ایتالیایی دعوت می‌کند تا برای «چارلز الیوت نورتون» گفتارهایی در باب شعر را در قالب یک رشته‌سخنرانی انجام دهد. چارلز الیوت نورتون نویسنده و محقق آمریکایی است که با ترجمه‌ی آثاری مثل کمدی الهی دانته، تاریخ هنر باستان و … شناخته شده است.

ایتالو کالوینو عنوان «شش یادداشت برای هزاره‌ی بعدی» را برای این سخنرانی بر‌می‌گزیند. پنج یادداشت را به زبان ایتالیایی می‌نویسد و در شب شروع سفرش به پایان می‌رساند و هر یک را در پوشه‌ای جداگانه می‌گذارد. روز قبل از سفر او سکته می‌کند و فوت می‌کند و بعدها همسرش پنج یادداشت که نتیجه‌ی سال‌ها تجربه و فعالیت ایتالو کالوینو در عرصه‌ی ادبیات است را در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد.

کالوینو در مقدمه می‌نویسد: «ما اغلب نگران هستیم در عصر فراصنعتی یا تکنولوژی چه بر سر ادبیات و کتاب خواهد آمد. اما علاقه‌ای ندارم به این نوع گمانه‌زنی بپردازم، و اگر به آینده‌ی ادبیات اعتماد دارم فقط به این دلیل است که می‌دانم ادبیات با امکانات خاصش می‌تواند چیزهای به ما بدهد. همچنین علاقه‌مندم در این گفتارها از ارزش‌ها و کیفیت‌ها یا خصوصیاتی در ادبیات بگویم که به‌طرز خاصی به جانم بسته‌اند، و سعی دارم آنها را در چشم‌انداز هزاره‌ی بعدی جای دهم.»

گفتارها به ترتیب در مورد سبکی، سرعت، دقت، وضوح، و چندگانی است. فصل ششم هم قرار بود در مورد سازگاری باشد.

به‌نظرم علاقمندان به داستان‌نویسی باید میراث کالوینو را بخوانند، علی‌الخصوص کسانی که به آثار پست مدرن علاقه‌مند هستند و آنها را دنبال می‌کنند.

● اعظم اسعدی ●

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *