در ستون‌ فرشته‌های کاغذی این هفته:

معرفی کتابی عمدتاً شخصیت‌محور از «هرمان هسه» را به قلم «محبوبه عموشاهی» می‌خوانیم؛

و با نوشته‌ی «پویا خازنی» همراه می‌شویم که یکی از مهم‌ترین کتاب‌ها در زمینه‌ی مطالعات شهری انتقادی را پیشنهاد کرده است.

کتاب «کنولپ» که در فارسی به نام «داستان دوست من کنولپ» توسط «سروش حبیبی» ترجمه شده و توسط نشر «ماهی» منتشر شده است، عنوان کتابی از «هرمان هسه» نویسنده‌ و نقاش آلمانی-سوییسی است. البته عنوان اصلی کتاب در زبان آلمانی «سه داستان از زندگی کنولپ» است.

کتاب همان‌طور که از نام آلمانی آن برمی‌آید، به سه بخش یا داستان تقسیم شده است. داستان یا فصل اول از کتاب «پیش از بهار» نام دارد و از زاویه‌ی سوم شخص روایت می‌شود. در همین بخش ابتدایی کتاب متوجه می‌شویم که کنولپ تازه از بیمارستان مرخص شده و به دیدار یکی از دوستانش به نام «روتفوس» آمده است. فصل دوم کتاب با عنوان «خاطرات من از کنولپ» از زاویه‌ی دید دوست کنولپ روایت می‌شود و مربوط به زمانی است که کنولپ و دوستش با همدیگر به سفری تفریحی رفته‌اند. فصل سوم کتاب با عنوان «پایان» بار دیگر از زاویه‌ی سوم شخص روایت می‌شود و مربوط به زمانی است که یکی دیگر از دوستان دوران کودکی کنولپ به نام دکتر «ماخولد» به‌طور اتفاقی او را می‌بیند و می‌توان گفت نقطه‌ی اوج داستان است.

زبان داستان بسیار روان و ساده است و به‌راحتی خواننده را با خودش همراه می‌کند. روایت داستان شاید پیچیدگی خاصی نداشته باشد اما این شخصیت کنولپ است که به‌مرور در طول داستان پرداخته می‌شود و هرچه از داستان می‌گذرد بیشتر به اعماق شخصیتش و افکار و احساسات درونی او وارد می‌شویم. کنولپ در مقام قهرمان یا شاید بهتر است بگویم ضدقهرمان داستان، بیابان‌گردی سرگردان است که دائماً سفر می‌کند و درطول سفرهایش و دیدارهایش با شخصیت‌های مختلف داستان، روابط انسان‌ها با یکدیگر، روش زندگی‌ روزمره‌شان، زندگی اجتماعی انسان‌ها و آزادی‌های فردی‌شان در تقابل با جامعه را به چالش می‌کشد. خواندن کتاب را پیشنهاد می‌کنم.

● محبوبه عموشاهی ●

◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️

کتاب «حق به شهر؛ ریشه‌های شهری بحران‌های مالی»
نویسندگان: دیوید هاروی و اندی مری‌فیلد
مترجم: خسرو کلانتری
نشر: مهرویستا

هاروی و مری‌فیلد در کنار نگری و بسیاری اندیشمند دیگر، به عنوان تئوریسین‌های مطالعات شهری انتقادی معروف هستند و مواجهه‌ی آن‌ها با شهر، فراتر از ساخت مهندسی‌گونه‌‌ی آن است و سعی می‌کنند سامان فضایی‌ای به نام شهر را در خلال مناسبات انسانی و قدرت فهمیده و بررسی کنند.
این کتاب هم یکی از مهم‌ترین‌ها در زمینه‌ی مطالعات شهری انتقادی است و همان‌طور که از اسمش هم پیداست، در مورد حقی صحبت می‌کند که فراتر از حق شهروندی و استفاده‌ی روزمره از شهر است.
در دنیایی که مصرف‌گرایی، گردشگری، صنایع فرهنگی و دانش‌محور به جنبه‌های اساسی اقتصاد سیاسی شهری تبدیل شده‌اند، کیفیت زندگی شهری، مثل خود شهر، به کالایی برای عرضه تبدیل شده است. در دنیایی که در آن تشویق به ایجاد جای پا در بازار هم در عادات مصرفی و هم در اشکال فرهنگی یا به قول کتاب، تجربه‌ی شهری کنونی که با هاله‌ای از آزادی انتخاب (اگر پولش را داشته باشید) محاط شده‌اند و مجتمع‌های فروشگاهی، مالتی‌پلکس‌ها و باکس‌استورها، مثل فست‌فودها و بازارچه‌های کارهای دستی گسترش پیدا کرده‌اند، مطالعه‌ی انتقادی شهر اهمیت دوچندانی پیدا می‌کند. به قول شارون زوکین (جامعه‌شناس شهری)، ما اکنون، آن‌چه که داریم، «آرام‌سازی با کاپوچینو» است؛
یعنی نوعی از مفصل‌بندی جدید حول شهر و زیست شهری که جلوی طیف بسیاری از آزادی‌ها و خلاقیت‌های‌ ممکن را گرفته و ما به سمت بازدهی، سودهی، برساخت زمان و کار، موفقیت و روان‌شناسی زرد سوق می‌دهد.
علاوه بر موارد فوق، کتاب ترجمه‌ی روان و سلیسی دارد و بر پیچیدگی‌های متن اضافه نمی‌کند و سعی بر آن دارد تا فهم دقیق‌تری از وضعیت پیچیده‌ی تصویر شده در متن اصلی ارائه دهد. از همین حیث هم می‌توان دلیل دیگری برای معرفی کتاب به دیگران یافت.

● پویا خازنی اسکویی ●

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *